| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • Files spread between Dropbox, Google Drive, Gmail, Slack, and more? Dokkio, a new product from the PBworks team, integrates and organizes them for you. Try it for free today.

View
 

RSYNC

Page history last edited by PBworks 12 years, 6 months ago

RSYNC

( previously posted kat putera.com )

 

Well arinih aku gatal pulak nak setup OpenBSD 4.0, dan dalam masa tu, mmg officially OpenBSD takde official iso download, but ada ftp/http/rsync server untuk semua installer file tu... so boleh downoad all the files dan plan buat internal server ( http/ftp-based )..

 

so when install nanti, just pop-in cd openbsd 4.o burn dr iso dan pointkan kat local http atau ftp server yg aku buh buh kat FreeBSD 6.1, runs apache dan ftpd/lain2 apps try tgk.. so masa boleh jimat, dan macam2 lain boleh bikin..

 

kalau aku rajin, esok2 aku bikin installer cd OpenBSD 4.0 full...

 

untuk itu aku guna rsync, anyway rsync nih bagus kerana ia boleh syncronize antara pc/server kita dan remote machine/server.. ia bukan "copy over" tapi lebih kepada "sync" dan hanya akan bertindak terhadap "differential" fail2 yg dibandingkan dengan local. Boleh juga rsync dari local ke remote..

 

Untuk kes ini aku guna link kat:

http://www.openbsd.org/ftp.html

 

cari kat rsync, dan pilih server remote --> ke folder local orang. Aku test guna:

Estonia (Tallinn) rsync://ftp.aso.ee/OpenBSD/

 

kenapa? jawapan bodoh aku.. pasal domain dia senang, nama pendek je... ahaks..

 

ok nih contoh aku:

 

freebsd# rsync -avz rsync://ftp.aso.ee/OpenBSD/4.0/i386/ /home/trunasuci/OpenBSD/

receiving file list ... done

./

bsd

bsd.mp

bsd.rd

cd40.iso

cdboot

cdbr

cdemu40.iso

cdrom40.fs

comp40.tgz

etc40.tgz

floppy40.fs

floppyB40.fs

floppyC40.fs

game40.tgz

index.txt

man40.tgz

misc40.tgz

pxeboot

xbase40.tgz

xetc40.tgz

xfont40.tgz

xserv40.tgz

xshare40.tgz

 

sent 90988 bytes received 154584697 bytes 25798.63 bytes/sec

total size is 233862556 speedup is 1.51

 

freebsd#

 

jadi ada sebahagian file aku dah download manually guna ftp.. untuk itu rsync akan check kalau ada apa2 changes, dan akan rewrite/update file yg changes tu.. kalau tak ia akan abaikan dan download mana2 file yg takde..

 

ini termasuk create folder etc2.. mean ia akan "sebijik" mcm remote punye folder..

 

tapi kena ingat, folder destination/local yg tpt kita target tu, sekiranya ada file2 asing dan tak berkenaan dengan remote, akan didelete juga.. so hati2 bab tu..

 

anyway maybe puteranians ada menda2 nak share, boleh share kerana rsync nih banyak options, boleh thru ssh, login remote, boleh specify file tertentu sahaja, file type tertentu, even boleh specifyu/change permission skali dan banyak lagi!

 

lain2 boleh check documentation kat:

 

http://samba.anu.edu.au/rsync/documentation.html

http://www.google.com/search?client=opera&rls=en&q=rsync&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8**

 

 

 

 

slamat mencuba!

 

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.